Classical guitars

Home | About Me | Bulgarian | Photos - A | Photos - B | Favorite Links | Contact Me

Bulgarian

International Classic Guitar Competition, Sofia - Bulgaria

     Никола Минев произвежда класически китари вече над 35 години. Причината за това е неудовлетвореността му от качеството на звука и неудобните инструменти, с които свири. В началото разглобява китарите на приятели - музиканти и променя цялата им конструкция. През 1973 година се осмелява да конструира изцяло първата си китара на базата на натрупан вече опит. Въпреки че я направя лично за себе си, получава се така, че веднага я купуват. Впоследствие всяка нова китара, която прави все уж за себе си, е пожелавана и придобивана от друг музикант.
      Концертиращите в България чуждестранни китаристи любезно и с голямо доверие предоставяха своите инструменти на Никола Минев за да ги изучава. Това бяха Пако Карбонел (Испания), Раул Малдонадо (Аржентина - Франция),
Мигел Анхел Жиролет (Аржентина) и други. През 1979 година е на Международния Китарен Фестивал в град Естергом (Унгария), където световно известни изпълнители свирят на негови китари и дават много обнадеждаващи оценки. Между тях са Лео Брауер (Куба), Костас Котсиолис (Гърция) и Дейвид Ръсел (Англия - Испания). Гостуващите по-късно в България китаристи по два и повече пъти, като Ирма Костансо (Аржентина), Мигел Анхел Жиролет, Лео Брауер и други, го насърчават още повече. И така до 1992 година - успоредно с концертната му и преподавателска дейност, конструира над 60 инструмента, предимно за България, Гърция и Сърбия.
      Оценявайки професионализма на Никола Минев, тогавашната Суперинтендант на "Фондация Карлос Гомес" - Мария да Глория Бульоза - Капуто, го поканва да основе Ателие в Консерваторията към Фондацията в град Белем, щат Пара - Бразилия, осъществявайки поддръжка и реставрация на над 300 щрайхови инструмента и обучение на бразилски ученици в лютиерство. Предоставена му е и пълната възможност и условия, в продължение на 11 години, за изследване и експериментиране на амазонските дървесни видове, които биха били подходящи за конструиране на различни музикални инструменти и отделни детайли за тях. Така, бидейки в джунглата на Амазония, изследва непознат за музикалния свят вид бразилски палисандър (Jacaranda - Dalbergia Spruceana Bth.), който се оказва по-акустичен от известният бразилски рио-палисандър (Dalbergia Nigra). От този прекрасен материал конструира много класически китари за цяла Бразилия, Аржентина, САЩ и Япония. Както и Терц - китари, собствен осъвременен модел , така и типичният бразилски музикален инструмент Кавакиньо. От 2003 година Никола Минев е отново в София, продължавайки да конструира класически китари от този превъзходен палисандър.

Nikola Minev

Tel. (02) 8703889